05. februar 2021   |   Ekspertklumme

Vores elever brænder for at blive beslagsmede

Af Niels Thekilde

42 år

Udlært reg. beslagsmed ved Vojens Beslagsmedie

Faglærer på Hansenberg – siden overførslen fra KU Life.

 

Det er spændende og det er en fornøjelse at være underviser for beslagsmed-lærlingene. Kendetegnende for de unge mennesker er, at de bare vil det her fag. Mange af dem har typisk også måttet kæmpe for at få deres læreplads. De kommer fra meget forskellige baggrunde, og flere af dem har faktisk en anden uddannelse, inden de har valgt at blive beslagsmede.

Alle har det til fælles, at de brænder for at blive beslagsmede og arbejde med heste. For mig som faglærer er det bare fedt at arbejde med elever, der vil deres uddannelse så meget og er så motiverede for at lære mere om faget.

Mange taler om unge, der ikke kan finde ud af at møde til tiden. Det oplever jeg ikke. Tværtimod. Derimod ser jeg tit elever, der møder ind en halv time før undervisning start. Og i den anden ende af undervisningsdagen er de også tit svære at få til at tage hjem.

De vil ”lige lave sko færdig først.” Der er endda elever, der møder ind og smeder fra kl 7, indtil de skal møde til teori kl 8.25 Det viser da noget engagement.

Alle har næsten en baggrund med interesse i heste, men igen meget forskellige baggrunde. Der er folk fra dressur, spring, islænder og travheste verden og flere andre baggrunde. Nogen har arbejdet professionelt. med heste, mens andre har været på hobbyplan.

Eleverne har også stor aldersspredning fra 17 til næsten 40 år, men de fleste er i 20’erne. Der er flere og flere piger, der er i lære som beslagsmede. Cirka 30 % af eleverne er nu kvinder. Det er godt med nogle piger på holdene, som tilfører en god dynamik.

Jeg oplever et godt sammenhold på de forskellige hold. De mødes i fritiden og snakker med hinanden på tværs af holdene. Det synes jeg er positivt, og det tegner godt for fremtiden for en lille faggruppe som beslagsmede med en god dialog kollegaer imellem.

Personligt glæder jeg mig over det, når tidligere elever ringer eller kommer forbi og siger hej. Det er dejligt at høre om deres karriere og holde kontakten. De lærlinge, der kommer fra en meget engageret mester, er mest positive og har den bedste indstilling til uddannelsen. De når oftest op på et højt fagligt niveau.

Hvis du som mester vil have en lærling ansat, så husk, at der er råd og vejledning at hente websitet på www.Hansenberg-praktik.dk.

Der er link til skolekalenderen og kontakt info til praktikplads-konsulenten der kan hjælpe med uddannelsesaftale og overgangs krav.