02. juni 2020

Smedene slap fra coronakrisen uden større tab

Af: Jan Kristensen

Danmark er ved at genåbne. Det betyder flere mennesker staldene – og mere normale arbejdsforhold for beslagsmedene. Samlet er branchen sluppet godt fra sundhedskrisen på nuværende tidspunkt.

Det vurderer Kjetil Nygaard Hansen, formand for beslagsmedeudvalget.

-Jeg har for de første ikke hørt om medlemmer, der har været syge af corona. For det andet har vi haft lige så meget at lave som før krisen. Vi har oplevet været færre biler på vejene og færre folk i staldene. Nogle større steder skal vi stadig komme på bestemte tidspunkter, men økonomisk har vi ikke været ramt i branchen, vurderer formanden.

Lige nu er påvirkningen størst omkring de større byer, hvor der normalt kommer mange mennesker som på hestepensionater, rideklubber etc. Her er der ofte bestemte tidsintervaller, hvor beslagsmeden må komme og arbejde uden at andre er til stede i stalden. Så har der været nye vaner med afspritning og hyppigere håndvask. Derudover oplever flere nu, at det igen kræver lidt mere planlægning hos de private kunder at finde tid til at sko hestene. Hesteejerne er tilbage på arbejdsmarkedet.

-Lige da krisen begyndte at rulle i marts, frygtede vi jo det allerværste: At vi ikke kunne komme i staldene og arbejde – eller at ejerne udskød alt arbejde. Vi var også nervøse for, om folk ville begynde at sælge eller aflive. Men alt dette har heldigvis vist sig ikke at blive til virkelighed.

-Normalt siger vi i branchen, at når solen kommer, så kommer kunderne også. Det er også sket i år, siger Kjetil Nygaard Hansen.

Formanden startede selv som selvstændig beslagsmed i 2008 – lige midt i finanskrisen. Men de samme konsekvenser er der ikke udsigter til.

-Hestene er jo folks kæledyr. Derfor ryger det nye tv, den nye bil eller den dyre ferierejse, før hesten kommer ind i billedet. Under krisen har mange haft mere tid til at ride og være i staldene selv og med deres børn. Jeg tror ikke, vi kommer til at mærke effekter senere i år.