21. september 2020

Der skal være plads til at få børn – også for en beslagsmed

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

En svend på barsel. Det er en ny situation for beslagsmed Peter Kristiansen fra Strib. Det har givet både praktiske og økonomiske udfordringer. Men der skal være plads til at få børn, fastholder smeden fra Fyn.

I 10 år har Agnethe Pagh Kiel arbejdet for og sammen med Peter Kristiansen fra Strib Beslagsmed i Middelfart. Først som lærling og siden som svend og makker. Men nu er makkerskabet sat på pause. Agnethe er gået på barsel og venter sit første barn som 27-årig.

Peter Kristiansen har selv fire børn – og er oprigtig glad på sin svends vegne. Men han lægger ikke skjul på, at det kræver en helt del løsninger, når svenden vokser og bliver til en flot gravid kvinde.

Sikker arbejdsdag

-Jeg har haft en række kvinder ansat. Pigerne har været mange timer sammen med heste og er gode til at aflæse og forstå en hest, når man skal håndtere dyret under en skoning. Hos os har Agnethe eksempelvis altid tage sig af de store bryggerheste. Men det går jo ikke, når man er gravid og risikerer at blive klemt af hesten, siger Peter Kristiansen og giver dermed et af flere forskellige eksempler på arbejde, som man skal tage hensyn til, når man er gravid smed.

For at få et overblik over de arbejdssituationer, stillinger og eventuelle problematiske stoffer for en gravid beslagsmed tog Agnethe på Arbejdsmedicinsk Klinik i Odense og blev interviewet og rådgivet om en sikker arbejdsdag i stalden som gravid.

-Vi fik en fin og konstruktiv lille rapport over alle de ting, som vi tilsammen skulle tage stilling til og sikre af hensyn til Agnethe og barnet. Det har været en utrolig god hjælp for os, siger Peter Kristiansen.

Der er mange ting i smede-arbejdet som ikke kan ændres. Arbejdet belaster knæ, hofter, bækken og ryggen. Men man kan systematisk bruge bukke, lave retningslinjer for løft og arbejdsstillinger, som gerne skal undgås som gravid. Og så er der kemi i arbejdet fra eksempelvis lim, som skal undgås.

-Vi delte hurtigt vore kunder op på en ny måde, så jeg tog de største og mere urolige heste. Og så tog jeg også varme-skoning. Samtidig gik Agnethe ned i antal daglige heste for at passe på. Jeg har så til gengæld taget fredagen ind til skoning. Tidligere holdt vi fri fredag for at skåne kroppen, siger smeden fra Fyn.

Må sige nej til kunder

En barsel i en smedevirksomhed med to svende og en lærling får økonomiske konsekvenser. Mester kan ikke bare overtage en fuld kundekreds fra sin svend. Udvalgte kunder vil fortsat blive serviceret – andre må henvises til kolleger i branchen. Og så må Agnethe genopbygge kredsen efter endt barsel.

-Jeg hverken kan eller vil forsøge at nå to svendes arbejde under Agnethes barsel. Jeg er 55 og skal gerne kunne holde til arbejdet en række år endnu. Det vil selvfølgelig koste på omsætningen. Den praler vi som regel af – men vi lever af bundlinjen. Og den bliver ikke så hårdt ramt i sidste ende, siger Peter Kristiansen.

Beslagsmeden har givet sit lønbureau fuldmagt til at ordne alt omkring refusion på sygedagpenge og barsel for Agnethe. Dækningerne er fine. Kun pensionsindbetalingerne belaster firmaet. Ingen af Peter Kristiansens fire børn er interesserede i at gå i fars fodspor – som Peter selv gjorde.

Mor og mester?

Peter og Agnethe har talt om muligheden for, at hun på sigt overtager smedjen. Med en alder på 55 kalkulerer mester dog med at arbejde syv til otte år mere. Han har netop bestilt en ny bil med ergonomisk rigtig indretning. Og ture på racercyklen er med til at holde kroppen og hjertet i form.

-Agnethe har kørt syv år som svend sammen med mig. Strib Beslagsmedje er på den måde lige så meget hendes forretning som min, selvom jeg har det økonomiske ansvar i sidste ende. Der er ikke så mange beslagsmede, der har været igennem en barsel på jobbet. Men vores erfaring er, at det kan løses.

-Der skal være plads til at få børn – også for en beslagsmed, siger Peter Kristiansen med et karakteristisk stort grin og slår sig på en mave, der er noget større end en gravid svend i 26 uge.