21. september 2020

Når beslagsmeden bliver gravid…

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

I syv år har 27-årige Agnethe Pagh Kiel arbejdet som beslagsmed hos Peter Kristiansen i Strib Beslagsmed.  Nu venter hun sit første barn – og har arbejdet med den runde mave frem til uge 26 i graviditeten. Efter barsel er hun klar til arbejdet stalden igen.

-Jeg har faktisk ikke været speciel nervøs ved at arbejde i stalden som gravid. Jeg har mere tænkt på, hvornår jeg rent faktisk blev for tyk til det praktiske arbejde som beslagsmed, siger Agnethe med et smil, da vi mødes ude hos en af de faste kunder ved Tommerup på Højfyn.

Spark i maven?

Mange andre har bekymret spurgt Agnethe til risikoen for at blive sparket i maven af en hest, når man bærer sit ufødte barn. Men under arbejdet er det ikke ret tit, at smeden bliver ramt af spark.

-Jeg tror kun, at det er sket et par gange i mine ti år som beslagsmed. En af gange fik jeg trykket nogle ribben. Jeg har som gravid været mere bekymret for at blive klemt af de største heste under arbejdet, siger Agnethe.

I uge 26 valgte hun at lade sig sygemelde med en flot mave – og her starte ventetiden på den nye generation. Et godt samarbejde med mester og med Arbejdsmedicinsk Klinik på OUH i Odense har gjort det til en god oplevelse at være smed og gravid.

Første gravide svend

Peter Kristiansen er en erfaren mester – men en gravid svend, havde fynboen ikke erfaringer med, da Agnethe kom med en god nyhed for syv måneder siden. Arbejdsmedicins Klinik gik meget systematisk til opgaven og interviewede om alle opgaver i arbejdet som beslagsmed. Resultatet blev en praktisk rapport om de tiltag, der kunne sikre en sikker graviditet for Agnethe og barnet.

-Jeg gik først og fremmest ned i antal heste, jeg skulle sko om dagen for at få længere pauser i arbejdet. Tre til fire heste tog jeg dagligt her til sidst. Så har jeg undgået at arbejde med de heste, der er kendt for at hoppe og springe under arbejdet, siger Agnethe, der også har holdt sig fra at løfte rundt på armbolten i bilen, som hun ellers plejer.

Derudover har svend og mester kigget på de opgaver og materialer, der kunne være et problem.  Agnethe har eksempelvis undgået de opgaver, hvor skoene skal brændes på. Arbejde med pålimning af sko med stærke kemikalier er også undgået. Bestemte sprays med aerosoler har Agnethe også undgået efter råd fra Arbejdsmedicinsk klinik.

Den samlede indsats har gjort det muligt at arbejde frem til uge 26 af graviditeten. Men hvad med tiden efterfølgende?

Jeg skal tilbage i stalden

-Jeg skal helt sikkert tilbage som svend. Siden jeg gik i første klasse, har jeg vidst, at jeg skulle være beslagsmed. Og det skal jeg fortsat efter at have fået vores barn. Jeg vil gerne være på barsel i mindst otte måneder, og så skal jeg jo også have trænet op til jobbet igen, siger Agnethe.

En veninde er personlig træner i det daglige for Agnethe – og veninden har allerede givet et genoptræningsprogram i barselsgave til beslagsmeden på Fyn. Om den nye generation også skal være beslagsmed må tiden vise.

Mor Agnethe har vist, at det ikke afgøres af køn, men af lyst, talent og vilje.