02. juni 2020   |   Månedens beslagsmed

Peter Sely

Blå Bog:

Peter Sely

Alder: 30 år

Uddannet: 2016

Lærermester: Michael Kukkonen

Virksomhed: Beslagsmed Peter Sely

Hjested: Hjerm,  Struer

Ansatte: 1 lærling

Speciale: Allround

Facebook: Reg. Beslagsmed Peter Sely

 

Hvorfor blev du beslagsmed?

Jeg har altid reddet meget. Min mor havde heste, og jeg fik min første pony som 10-årig, og jeg har deltaget i mange springkonkurrencer igennem tiden. Når smeden kom på besøg for at sko, så jeg tit til. Vi havde nogle ret besværlige ponyer, så beslagsmeden kunne godt være lidt irriteret, når han var der. Men han foreslog mig, at jeg også skulle blive smed. Og da jeg var blevet 20 og havde arbejdet i stalde både på Sjælland og i Sverige i nogle år, så besluttede jeg mig for at blive uddannet.

Jeg kunne ikke finde en lærerplads på Sjælland, så jeg flyttede til Jylland og fik mit svendebrev hos Michael Kukkonen.

Hvad holder du mest af ved jobbet som beslagsmed?

At kunne arbejde med heste. Sammen med min kæreste har jeg nu købt en gård ved Holstebro, hvor vi selvfølgelig har heste. Min kæreste er beridder, så det er heste hele døgnet – bortset fra, at vi nu skal have vores første barn.

Jeg elsker selve håndværket i vores arbejde. Der skal hver gang leveret et godt stykke arbejde, som passer til den enkelte hest. Man kan hele tiden blive bedre. Det handler om detaljer. Michael Kukkonen var en dygtig – og kritisk – læremester. Det sidder i mig, at man skal blive bedre og bedre. I den forbindelse vil jeg gerne citere min gode kollega Ronni Thomsen: “With every shoe i make, im one step closer to The Dream!”

Det er jeg helt enig i.

Deltager du i konkurrencer i faget?

Jeg har deltaget i konkurrencer lige siden mit første år som lærling. Alle smede, der konkurrerer, gør det for at blive bedre. Man får noget med hjem fra alle konkurrencer – uanset om det går godt eller skidt. Jeg vandt som lærling min første konkurrence i Sverige. I Herning vandt jeg 2. division, men jeg er ikke med oppe i toppen af 1. division. Den gruppe er bare super skarpe og bruger virkelig meget tid på de detaljer, der er afgørende. Det er inspirerende at se dem konkurrere.

Derudover er der en store sidegevinst ved at deltage i konkurrencerne: Det giver et vigtigt netværk både i Danmark og i udlandet.

Husker du din første skoning?

Det var på et par måneder inde i min læretid hos min første læremester. Det var i en stald ved Århus, hvor en hest havde tabt en sko. Jeg kunne genbruge de gamle sømhuller, og så prøvede jeg mig lidt frem….

Hvad er status for din virksomhed?

Det går godt. De uddannede beslagsmede har mere end nok at lave. Jeg får både kunder fra mund til mund og via Facebook. For min generation er det helt naturligt at lade kunderne følge med i hverdagen via opslag og billeder fra arbejdet ude i staldene. Det giver nye kunder, men det er også en risiko at arbejde med Facebook.

Jeg har oplevet pludselig at få ”en sviner” fra en utilfreds kunde. Det er risikoen, fordi man som kunde jo bare kan sætte sig og skrive løs. Så der er både fordele og ulemper ved Facebook, men det må man leve med. Det er en god kanal til kundekontakt. Men de bedste kunder får man i sidste ende fra tilfredse kunder, der mund til mund anbefaler dit arbejde.

Hvad kunne du ønske dig på branchens vegne?

Fagligheden er høj blandt de uddannede. Vi er gode kolleger med et godt sammenhold her i Nordvestjylland. Jeg har også kammerater blandt de smede, der ikke er uddannede, men det er lidt ærgerligt, at der ikke er krav til en uddannelse for at sko heste.

Det siger jeg ikke, fordi der mangler arbejde. Der er meget mere at lave, end vi kan nå. Men det ville være godt for fagligheden.

Hvem vil du gerne læse mere om som næste måneds beslagsmed?

Prøv at besøge Nynne Navntoft på Sjælland. Hende har jeg kendt siden læretiden. Hun er sej og en fighter, som det kunne være spændende at høre om.