27. maj 2021   |   Månedens beslagsmed

Månedens beslagsmed: Rikard Juhl-Poulsen

Af: Liv Almer

Foto: Liv Almer

Navn: Rikard Juhl-Poulsen

Alder: 46

Uddannet: 2013

Virksomhed: Sevel Beslagsmedie

Læremester: Stefan Ingildsen og Jakob Freund

Hjemsted: Sevel

Speciale: Nej

Heste: Nej. Ikke længere.

Facebook: Sevel Beslagsmedie

 

Hvorfor blev du beslagsmed?

Det gjorde jeg, fordi vi selv havde hest. Jeg har arbejdet med heste i mange år. Jeg savnede det og synes, at det var spændende. Derfor ledte jeg efter en læreplads og gik så i gang i mesterlære. Jeg synes, at jo mere man kommer ind i faget, jo mere ydmyg skal man være overfor det. Jo mere man prøver at sko forskellige heste, jo mere opdager man, at det jo ikke bare er at sætte fire stykker jern under hoven. Det er et håndværk, og der er meget anatomi. Det er vigtigt at have samarbejdet med dyrlægerne, og vigtigt at vi holder en høj faglighed. Jeg synes, at jo mere simpelt vi kan gøre hesten gående, jo bedre.

Hvad holder du mest af ved arbejdet som beslagsmed?

Jeg holder mest af at forbedre hestens mulighed for at bevæge sig. At få forbedret hestens gang, så den lander i så god en balance som muligt, og får så let ved bruge sit bevægeapparat som muligt. Jeg mener, at beskæringen er det vigtigste del af det hele. 80% af en skoning er beskæringen, hvis ikke mere. Hvis man beskærer den rigtige balance, så er hesten også lettere at sko.

Det er det der motiverer mig til at være smed – at gøre det bedst mulige for hesten.

Husker du din første skoning?

Ja, den tog fandeme lang tid. Jeg var nervøs for ikke at gøre det godt nok, men jeg havde min læremester, Jakob Freund, med på sidelinjen. Han guidede mig hele vejen. Det gik fint, og jeg var sådan set tryg nok ved det. Men derfor var det jo stadigvæk spændende at slå det første søm i.

Hvad er status på din virksomhed?

Jeg har rigeligt at se til og siger nej til noget hver dag. Der er travlt. Sådan har det stort set været, siden jeg startede. Jeg har ikke gjort så meget ud af reklamer og mener egentlig, at den bedste reklame er den, man får fra kunderne, når de siger videre, at man gør et godt stykke arbejde, holder sine aftaler eller er god ved hestene. Det er vigtigst for mig. Alt muligt med at gå og fortælle om, hvor dårlige andre kollegaer er, nytter ikke noget, fordi kunden vælger alligevel. Jeg mener, at den bedste måde at reklamere på er, at man yder et godt stykke arbejde.

Hvad kunne du ønske dig på branchens veje?

Jeg synes, at noget af det mest ærgerlige ved faget er, at vores organisation ikke har formået at gøre det til en beskyttet titel. Vi har alt for mange selvudnævnte beslagsmede, der render rundt og laver et stykke arbejde, der ikke dur. Hvis du gerne vil kalde dig beslagsmed, kan du bare købe en værktøjskasse og skrive på siden af bilen, så kan du køre i morgen. Der er ikke nogen, der kan forhindre dig. Jeg synes, at det er tåbeligt, at man ikke har gjort noget mere for det, for man kan sagtens finde ud af, at boksene skal have en vis størrelse, og at der skal være en bestemt mængde lys i staldene. Men man kan ikke finde ud af, at ham, der skal beskære hestene og kan ødelægge en hest på otte minutter, skal være uddannet. Det synes jeg er ærgerligt.

Jeg tror ikke, at det kommer til at ske. Det er organisationen ikke stærk nok til. Faget er så lille, at der ikke rigtigt er nogle stemmer i det. Når der ikke er nogle stemmer i det, gider politikerne ikke at kigge på det, og så kommer det ikke rigtigt videre.

Deltager du i konkurrencer?

Det har jeg kun gjort, imens jeg var lærling. Jeg har simpelthen ikke tid. Det kræver mange timer at træne. De fyre, der træner meget, de er dygtige, så hvis man skal være med i den rigtige ende, skal man bruge mange timer ved armbolten. Derfor har jeg ikke prioriteret det. Jeg synes, det er vildt spændende at smede, men der skal også lægges mange timer i det, hvis man skal være med, hvor det er sjovt. Jeg har simpelthen så travlt, at jeg ikke kan finde de timer.

Hvem vil du gerne sende stafetten videre til?

Jeg vil gerne sende stafetten videre til Kristian Haulund, der er indehaver af Haulunds Beslagsmedie ved Bogense.