18. marts 2020   |   Månedens beslagsmed

Månedens beslagsmed: Martin Rosendal

Martin Rosendal

Alder: 29 år

Uddannet: 2014 hos Dennis Pedholt

Virksomhed: Rosendal Beslag

Hjemsted: Hadsten ved Århus

Speciale: Konkurrence- og turheste

Ansatte: nej

Facebook: Rosendal Beslag

 

Hvorfor valgte du at blive beslagsmed?

Vi drenge har to måder at komme igennem puberteten: Sove et par år væk eller suse rundt med krudt i røven. Jeg sov, men jeg kom altid op af sengen, når smeden var i stalden derhjemme. Jeg er vokset op på et islænderstutteri, som mine forældre havde. Det er Stutteri Egemose ved Nimtofte på Djursland. Når jeg stod og kiggede på smedens arbejde med vores heste, var jeg slet ikke i tvivl. Beslagsmed – det skulle jeg være. Så det har jeg vidst, siden jeg var dreng.

Hvad holder du mest af ved jobbet som beslagsmed?

Det er en rigtig god dag på jobbet, når man kører hjem efter at have løs mere komplicerede ortopædiske problemer hos hestene. Det giver mig en stor faglig tilfredsstillelse. Ofte får vi jo stillet en problematik og en udfordring af ejerne: Hesten skal fem dage om ugen kunne sådan og sådan… For at hesten kan præstere på det niveau, så skal beskæring, skoning og eventuelle ortopædiske tiltag spille sammen. Det er interessant.

 Din første skoning

Den glemmer jeg ikke, for det var den allerførste dag i lære! Det var en varmblod, og min mester var af den skole, at man bare skulle i gang i faget med det samme. Så første dag som lærling blev også første dag, jeg skoede en hest. Jeg har selv haft to lærlinge i en periode på et år – og de fik ikke en hest i hænderne, før de havde en anatomisk indsigt og forstod, hvordan jernet virker på en hov.

Den største udfordring for din virksomhed netop nu?

Det er jeg slet ikke i tvivl om. Min store udfordring er hele den administrative del af at drive en virksomhed. Man skal nærmest være uddannet jurist og revisor for at klare denne del af virksomhedens drift. Og jeg fortæller alle unge lærlinge, der går med drømmen om at blive selvstændig, at det er vigtigt at forstå, at man som indehaver står med 100 procent af ansvaret for virksomheden.  Du har kun dig selv. Og det kan blive rigtig dyrt at lave fejl som selvstændig.

Derfor er det administrative og juridiske et vigtigt argument for at være medlem hos TEKNIQ Arbejdsgiverne for mig. Jeg ringer ofte til konsulenterne for at få et svar eller et råd fra en, der er ekspert. Det er godt at kunne få den hjælp.

Hvis du kunne ønske en ting på branchens vegne..

Jeg ville ønske, at der kunne komme nogle mere realistiske forhold for lærlingearbejdet. Det betyder ikke, at jeg ønsker, at de bare skal have dårligere forhold. Men jeg oplever, at flere mestre holder op med at tage lærlinge, fordi det er svært at leve op til de nuværende krav eller forhold. Det gælder både regler fra Arbejdstilsynet og kravene i lærlingeaftalerne. Der er forskel på at være elektrikerlærling og skrue kontakter op – og så være i lære som beslagsmed, hvor vi arbejder med dyr i tæt samarbejde med dyrenes ejere. Og hvor vi ikke bare kan gå hjem midt i en skoning, fordi klokken er 16.

Deltager du i konkurrencer

Ja. Det er en fornøjelse at hænge ud sammen med kollegerne til en konkurrence. Der bliver både delt faglig viden, røverhistorier og øl efter konkurrencerne. Jeg var med i Herning og fik en fed hammer af Jim Blurton for min 3. plads i klasse 6.

Næste måneds portræt

Jeg vil gerne sende stafetten videre til Peter Sely i Struer. Han er bare en dygtig fagmand, som giver mig god inspiration og inspirerende kollegaskab.